nl | en | fr | de
Grappling

Grappling is een worstelstijl die ook wel “submission wrestling” wordt genoemd en erin bestaat om de tegenstander te controleren zonder te slaan, rechtop of op de grond na een worp, en om de tegenstander tot opgave te dwingen door immobilisatietechnieken zoals klemmen. Grappling speelt een belangrijke rol bij de Mixed Martial Arts (MMA) en kan worden gebruikt als zelfverdedigingstechniek. Het brengt verschillende technieken samen uit het Braziliaans jiu-jitsu, vrijestijl-worstelen, sambo, judo, en vele andere disciplines.

Grappling is opgenomen in de worstelstijlen van de FILA in 2006 en het wordt beheerd door het World Grappling Committee, wiens taak het is om deze discipline te coördineren en internationaal te ontwikkelen. 


Grapplingwedstrijden duren vijf minuten en worden geleid door een scheidsrechter en puntenrechter. Grapplers dragen shorts en een spannend t-shirt (No-Gi) of kimonos (Gi). In dat laatste geval wordt deze stijl ook BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) genoemd. De wedstrijd wordt onderbroken wanneer een grappler vanuit een submission-situatie afklopt om te laten weten dat hij of zij verslagen is, of wanneer de scheidsrechter oordeelt dat de grappler niet verder kan doen zonder geblesseerd te raken en daarom een "catch" uitroept. 

In België heeft de KBWB, net zoals FILA op wereldwijd niveau, een Belgian Non-Olympic Wrestling Styles Committee opgericht. 

Ga naar de website www.fila-belgium.com voor meer info!

  
 
Copyright KBWB-LRBL-KBRV -  Terms Of Use  -  Privacy Statement  -  Login  Powered by